Ga naar de inhoud
Logo | Notaris Beugelink Kluitenberg

Samen in één huis

Samen in één huis

Wat gebeurt er als samenwoners een huis kopen of huren? Waar moet u op letten en wat moet u samen regelen? En welke voor- en nadelen zijn er voor samenwonenden? Heeft u hier vragen over? Wij zetten het graag voor u op een rijtje.

Woonrecht

Om te beginnen is het belangrijk of u een eigen huis of een huurhuis hebt. Hoe vreemd het wellicht klinkt, als u huurt hebt u daarmee als samenwoner nog geen woonrecht. Een verhuurder heeft niets te maken met afspraken die in het samenlevingscontract geregeld zijn. Het meest handig is het als u vanaf het begin beiden als huurder in het huurcontract bent opgenomen. Is dat niet gedaan en is het huis wel uw hoofdverblijf, dan kunt u na twee jaar samenwonen alsnog medehuurder worden. Woont u samen in het huis dat eigendom is van uw partner dan loopt u risico. U kunt het huis voor de helft overnemen in eigendom, maar dan bent u overdrachtsbelasting verschuldigd. In plaats daarvan kunt u in het samenlevingscontract afspreken dat u gedurende een bepaalde tijd een gebruiksrecht krijgt. Daarin kunt u ook vastleggen dat bij aankoop van een ander huis deze op naam van uw beiden komt. U moet dan goed vastleggen wie welk deel van de hypotheek- en andere lasten betaalt en wat de gevolgen zijn als bijvoorbeeld één van u komt te overlijden.

Schuldeisers en erfgenamen

Ongeacht hoe de toekomst eruit komt te zien is het belangrijk dat altijd kan worden nagegaan wat van wie is. Ook met het oog op schuldeisers of erfgenamen. Formeel gezien bent u eigenaar van hetgeen aan u geleverd is. Meestal is dat degene die het product gekocht heeft. Doorslaggevend is uiteindelijk op wiens naam het “roerend goed” staat. Dat kan worden aangetoond door de tenaamstelling van een factuur.

Om nooit in problemen te komen moet u een goede administratie voeren. Facturen en bankafschriften bewaren en aan het samenlevingscontract een lijst toevoegen waarop staat wat door wie afzonderlijk is ingebracht of gekocht en wat gezamenlijk.

Verblijvingsbeding

Mocht één van u overlijden en wil de achterblijvende partner in het huis blijven wonen, dan hebt u een verblijvingsbeding nodig. Deze kunt u opnemen in het samenlevingscontract. Daarmee regelt u dat u de gemeenschappelijke goederen helemaal in eigendom krijgt.

Mocht u andere voorzieningen wilt treffen voor na uw overlijden, dan hebt u een testament nodig. Zonder testament krijgt u erfrechtelijke problemen. Regel het, het scheelt u uiteindelijk veel onrust en veel geld.

Contact opnemen | Notaris Kluitenberg

Neem vrijblijvend contact met ons op!

Vul het formulier in, na ontvangst nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op. Mocht u telefonisch met ons willen overleggen dan kunt u uiteraard ook contact met ons opnemen via: +31 (0)511 – 45 18 05

Onze expertises

Relatie & Familie

Alles over samenwonen, partnerschap, trouwen en
uit elkaar gaan.

Huis & Hypotheek

Het kopen van een huis, verkopen van een huis, levering en financiering.

Schenken & Erven

Erfenissen, schenkingen, testamenten en vermogensoverdracht.

Ondernemen & Bedrijf

Oprichten van een Besloten Vennootschap (B.V.)

Vereniging & Stichting

Oprichten van een stichting
of vereniging en een handige checklist.