Ga naar de inhoud
Logo | Notaris Beugelink Kluitenberg

Samenwoners. Zelf doen!

Wettelijk niets geregeld voor samenwoners. Zelf doen!

Als u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat dan is er voor u van alles wettelijk geregeld. Voor samenwoners is er niets geregeld in de wet. Samenwonen wordt alleen genoemd bij bepaalde faciliteiten, zoals partnerpensioen en bepaalde arbeidsvoorwaarden. Om in aanmerking te komen voor dergelijke faciliteiten, hebt u een notarieel samenlevingscontract nodig.

Als u samenwoont of gaat samenwonen dan bent u niet automatisch elkaars erfgenaam. Wilt u dat wel zijn dan hebt u een samenlevingscontract en een testament nodig. U bent er misschien helemaal niet voor in de stemming, maar dat is niets vergeleken bij de rompslomp en ellende die u krijgt als u het niet regelt.

Rechten

Als u niets regelt en uw partner, van wie het huis is, overlijdt dan heeft u geen rechten. Het huis gaat naar de erfgenamen, wettelijk zijn dat de familieleden van uw partner. U bent officieel geen familie. Alles wordt verkocht, het huis inclusief inboedel. U staat letterlijk met lege handen. Denk niet dat ze dat niet doen omdat je een goede verstandhouding met elkaar hebt, de praktijk wijst uit dat die gevoelens in dit soort situaties snel omslaan. Neem geen risico, regel een samenlevingscontract en een testament. Het is een kleine investering die zich later in rust en in geld (fiscale voordelen) uitbetaalt.

Fiscaal voordeel

In de wet op erfbelasting (successierecht) zijn drie tariefgroepen opgenomen. Een tariefgroep voor partners en kinderen, een tariefgroep voor kleinkinderen en een tariefgroep voor overige, waaronder alle verdere familieleden en niet-familieleden.

Lees alle actuele tarieven in Schenk- en erfbelasting 2016.
Contact opnemen | Notaris Kluitenberg

Neem vrijblijvend contact met ons op!

Vul het formulier in, na ontvangst nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op. Mocht u telefonisch met ons willen overleggen dan kunt u uiteraard ook contact met ons opnemen via: +31 (0)511 – 45 18 05

Onze expertises

Relatie & Familie

Alles over samenwonen, partnerschap, trouwen en
uit elkaar gaan.

Huis & Hypotheek

Het kopen van een huis, verkopen van een huis, levering en financiering.

Schenken & Erven

Erfenissen, schenkingen, testamenten en vermogensoverdracht.

Ondernemen & Bedrijf

Oprichten van een Besloten Vennootschap (B.V.)

Vereniging & Stichting

Oprichten van een stichting
of vereniging en een handige checklist.